Hogyan süssünk tortát: Sütés kezdőknek [RECEPT]
Torta sütése: tippek és trükkök a puha és levegős piskótához
Szeretné tudni, hogyan kell tortát sütni, de fogalma sincs, hogy kezdjen hozzá? Ne aggódjon, meg fogja tudni csinálni! Bár bonyolultnak tűnhet, valójában csak néhány alapvető hozzávalóra, egy egyszerű receptre és egy kis türelemre van szükség. Ez az útmutató lépésről lépésre megmutatja, hogyan süssön tortát – tökéletes kezdők számára is. Nincsenek bonyolult technikák, nincs szükség speciális felszerelésre, csak egy egyszerű és finom torta, amit már az első alkalommal el tud készíteni. Akkor lássunk neki!
Hogyan süssön tortát: Egyszerű torta kezdőknek Ha egy könnyű, légies tortát keres, amely gyönyörűen sikerül, akkor jó helyen jár! A titok a megfelelően felvert tojásfehérjében rejlik, amely a tésztát levegőssé teszi. Lássunk neki egy egyszerű piskótatorta sütésének.
Hozzávalók:
(tortaforma kb. 22 cm átmérőjű)
A piskótához:
- 4 tojás (sárgája és fehérje külön)
- 120 g kristálycukor
- 100 g finomliszt
- 20 g kukoricakemnényítő (helyettesíthető liszttel)
- ½ teáskanál sütőpor (elhagyható – a tészta levegősségét a tojásfehérje adja)
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- Csipet só
Elkészítés:
1️. Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra (felső/alsó fűtés). A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel.
2️. A tojásokat válasszuk szét. Üssük fel a tojásokat, és válasszuk szét a sárgáját a fehérjétől. A fehérjéket tegyük egy tiszta, száraz tálba (nem lehet zsíros, mert akkor nem fog jól felverődni a hab).
3️. Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá. A fehérjékhez adjunk egy csipet sót, majd kezdjük el alacsonyabb sebességen keverni egy elektromos mixerrel. Amikor elkezdenek habosodni, fokozatosan adjuk hozzá a cukor felét (60 g), és növeljük a sebességet, amíg kemény habot nem kapunk, amely csúcsokat képez.
4️. Felverjük a tojássárgáját a cukorral. A tojássárgájához adjuk hozzá a maradék 60 g cukrot és a vaníliás cukrot. Pár percig verjük, amíg a keverék világosabbá válik és krémes állagú lesz.
5️. Hozzáadjuk a lisztet és a habot. A finomlisztet keverjük össze a kukoricakeményítővel és a sütőporral. Fokozatosan szitáljuk a tojássárgájás keverékhez, és óvatosan összekeverjük.
Most óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot – először csak egy harmadát, amit belekeverünk a tésztába, hogy fellazuljon. Ezután hozzáadjuk a maradék habot, és nagyon óvatosan összekeverjük spatulával vagy fakanállal (nem habverővel!), hogy a tészta habos maradjon.
6️. Az elkészült tésztát öntjük a előkészített formába, és elsimítjuk a tetejét. Előmelegített sütőben 170 °C-on 25–30 percig sütjük.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyi ideig kell sütni a piskótát, végezhetünk tűpróbát – ha beleszúrjuk a közepébe és szárazon húzzuk ki, a torta kész.
7️. A megsült piskótát 10 percig a formában hagyjuk, majd óvatosan kiborítjuk egy rácsra, és teljesen kihűtjük.
Egy egyszerű receptből a legjobb tortaalap készíthető – győződjön meg róla maga is.
TIPP: Hogyan vágjuk fel a tortaalapot?
Szeretné, ha a torta rétegei szépen egyenletesek lennének? Íme néhány trükk, hogyan vágja helyesen a tortaalapot:
- Használjon éles kést vagy tortaszálat – legjobb egy hosszú fogazott kés (például kenyérszeletelő).
- Először jelölje meg a vágást – finoman vágjon körbe az alapon, hogy a kés ne csússzon el.
- Vágja el vízszintesen – kezdje finoman vágni, lassan forgassa a tortát, és fokozatosan mélyítse a vágást a közép felé.
- Ha tortaszálat használ, állítsa be a kívánt magasságot, és óvatosan húzza át a tortaalapon.
- Segítségként használhat erős fonalat – ha nincs megfelelő kése, előre vágott vonalba helyezhet erős fonalat, és egy húzással egyenletesen felvághatja a tortát.
- Hagyja a tortát kihűlni, mielőtt felvágná – a meleg tészta törékenyebb, és könnyen elszakadhat.
TIPP: Ha fél a ferde vágástól, szúrjon pár fogpiszkálót a torta köré, mint vezetőt!
Hogyan készítsen tortát? A torta krémmel való töltése.
Most már tudja, hogyan kell megsütni a tortát, azaz a tortaalapot. Azonban a tökéletes torták titka a krém, amely nemcsak remek ízű, hanem formát is tart.
Szerencsére van egy receptünk a krémhez, amellyel nemcsak egy egyszerű kétszintes tortát tölthet meg, hanem bátrabban akár több emeletes alkotást is. Anélkül, hogy a krém átszívná a tortaalapot és tönkretenné az egész végeredményt.
Itt van:
- 500 g mascarpone
- 250 ml tejszín (33%-os)
- 2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
- 1 teáskanál vaníliás cukor (opcionális)
1️. Minden hozzávalónak hidegnek kell lennie, hogy a krém könnyebben felverhető legyen.
2️. A tálba tesszük a mascarponét, tejszínt és cukrot.
3️. Kézi habverővel vagy közepes sebességgel keverőgéppel verjük, amíg a krém be nem sűrűsödik (kb. 2–3 perc).
4️. Kész! A krémet azonnal használhatjuk, vagy hűtőbe tehetjük.
Tipp: Csokikrémet szeretne? Adjon hozzá 2 evőkanál kakaót! Vagy ha eperkrémet szeretne, adjon hozzá lyofilizált, porrá őrölt epret. A töltés előtt kenje meg a piskótát eperlekvárral.
Ezután már csak a torta krémmel való töltése következik. Először vágjuk ketté a tortalapot. Az alsó részét egyenletesen kenjük meg krémmel, majd finoman helyezzük rá a felső részt. Végül kenjük meg az egész tortát kívülről, és simítsuk el a spatulával. Egyszerű, gyors és isteni finom!
Recept tortához kezdőknek: nem szükséges elektromos habverő sem.
Szeretné tudni, hogyan kell először elkészíteni a torta alapot? Ez a vaníliás torta recept nagyszerű kiindulópont! Könnyű, levegős és tényleg bárki el tudja készíteni. Csak néhány alapvető hozzávalóra és egyszerű lépésekre van szükség.
Hozzávalók: (kb. 22 cm átmérőjű tortaformához)
A tésztához:
- 4 tojás
- 120 g kristálycukor
- 120 g finomliszt
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- ½ csomag sütőpor
- citromhéj vagy vaníliás aroma (opcionális)
1️. Először melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra (felső/alsó sütés). A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük meg egy kevés vajjal, és hintsük meg liszttel.
2️. Habosítsuk fel a tojásokat a cukorral. Üssük a tojásokat egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Elektromos habverővel 5-7 percig verjük, amíg a massza világosabb lesz és megduplázza a térfogatát. Minél jobban felverjük a tojásokat, annál könnyebb lesz a torta.
3️. A lisztet szitáljuk át, és óvatosan, fokozatosan keverjük bele a tojásos masszába spatulával vagy fakanállal. Finoman keverjük, hogy a tészta megmaradjon habosnak. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a torta szépen sikerül, adhatunk hozzá fél teáskanál sütőport.
4️. Süssük meg. Öntsük a tésztát a formába, és helyezzük a előmelegített sütőbe. Süssük 25-30 percig 170 °C-on. Hogy tudjuk, kész-e a piskóta, szúrjunk bele egy pálcikát – ha szárazon húzzuk ki, a torta elkészült.
5️. Hagyjuk kihűlni. A kész piskótát vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a formában kihűlni. Ideális, ha a tésztát rácsra helyezzük.
Egyszerű csokoládétorta kezdőknek
Ez a csokoládétorta puha, gazdag ízű és könnyen elkészíthető. Tökéletes kezdők számára!
Hozzávalók:
(22 cm-es formához)
A tésztához:
- 200 g finomliszt
● 50 g kakaópor
● 150 g cukor
● 1 teáskanál sütőpor
● 1 teáskanál szódabikarbóna
● Csipet só
● 2 tojás
● 150 ml tej
● 100 ml olaj
● 150 ml forró víz
A krémhez:
● 200 ml tejszín
● 150 g étcsokoládé
Elkészítés:
1️. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és vajazzuk ki a formát.
2️. Keverjük össze a lisztet, kakaóport, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
3. Adjuk hozzá a tojásokat, tejet és olajat, majd jól keverjük össze.
4️. Végül keverjük bele a forró vizet – a tészta híg lesz, de ez rendben van!
5️. Süssük 30–35 percig. Próbáljuk ki fogpiszkálóval.
6️. Közben készítsük el a krémet: melegítsük fel a tejszínt, adjuk hozzá a megtört csokoládét, és keverjük, amíg el nem olvad. Hagyjuk egy kicsit megszilárdulni.
7️. A kihűlt tortát kenjük meg csokoládékrémmel, és ízlés szerint díszíthetjük.
Kész! Könnyű, gyors és főleg finom. Jó étvágyat!
TIPP: Ha már tudja, hogyan kell tortát sütni, talán most azon gondolkodik, hogyan öntsd le csokoládéval. Ahhoz, hogy a bevonat szépen lecsorogjon a széleken, és sima felületet képezzen, van egy hasznos útmutatónk! Nézze meg régebbi cikkünket, ahol minden tippet és trükköt megtalál: https://www.heliumking.hu/blog/hogyan-vonjuk-be-a-tortat-csokoladeval/
Praktikus tippek, hogyan süssünk tortát, hogy az biztosan sikerüljön. Ha kezdő , a tortasütés bonyolultnak tűnhet, de ezekkel a tippekkel biztosan sikerülni fog az első próbálkozásra!
- Használjon szobahőmérsékletű alapanyagokat – a tojásokat, vajat és tejet legalább 30 perccel a sütés előtt vegye ki a hűtőből. A hideg alapanyagok miatt a tészta nem fog megfelelően megemelkedni.
- Alaposan verje fel a tojásokat vagy a vajat cukorral – a jól felvert tészta könnyedebb és habosabb lesz. Ha a recept tojásfehérje habot kér, verje fel kemény habbá.
- Finoman keverje bele a lisztet – amikor hozzáadja a lisztet, ne keverje túl erőteljesen. Elég, ha óvatosan összekeveri spatulával vagy fakanállal, hogy a tészta ne veszítse el a levegősségét.
- Ne nyissa ki túl korán a sütőt – ha az első 20 percben kinyitja, a tészta "összeeshet". A tortát csak a sütés végén ellenőrizze.
- Használjon tűpróbát – szúrja bele a tűt a torta közepébe. Ha szárazon jön ki, vagy csak morzsák vannak rajta, a torta elkészült. Ha ragad rá a tészta, akkor még süsse egy kicsit.
- Hagyja kihűlni a tésztát – a torta könnyebben szeletelhető és díszíthető, ha teljesen kihűlt. Ha siet, tegye rácsra vagy egy pillanatra a hűtőbe.
- Ne töltse túl a formát – a tésztának maximum 2/3-ig kell kitölteni a formát, különben kifolyhat.
- Ha kezdő, és piskótatésztát süt, ne hagyatkozzon a sütőporra – a megfelelően felvert tojás jobb munkát végez, és a torta így is szép habos lesz.
TIPP: Szeretne egyenes tortát? Sütés után finoman tegyew a formát egy konyharuhára, és óvatosan kopogtassa meg. Így a tészta egyenletesen leülepszik.
Ezekkel a tippekkel biztosan nem fogja elrontani a tortát!
És ennyi! Most már tudja, hogyan süssön tortát, ami könnyű, puha és finom lesz. Ha kezdő, a piskótatészta remek alap, amire építhet, és fokozatosan próbálkozhatsz különböző töltelékekkel és díszítéssel. Egy kis türelemmel és a megfelelő lépésekkel gyönyörű tortát süthet, amire büszke lehet. Most már csak annyi a dolga, hogy elővegye az alapanyagokat, nekilásson a sütésnek, és legfőképp élvezze!